Kroatie reis dag 7, 8, 9 en 10

Primošten is een charmant kustplaatsje gelegen in de regio Šibenik-Knin, in het midden van de Kroatische kustlijn. Het stadje ligt op een klein schiereiland en is omringd door mooie stranden en kristalhelder water.

Het historische centrum van Primošten is erg schilderachtig, met smalle straatjes en stenen huizen die dateren uit de 15e eeuw. Het heeft ook een mooie kerk, de parochiekerk van St. George, die op de top van de heuvel ligt en een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee biedt.

Primošten staat ook bekend om zijn prachtige wijngaarden. De beroemde Babić wijn wordt hier geproduceerd, een lokale druivensoort die alleen in deze regio groeit. In september vindt het jaarlijkse wijnfestival plaats, waar bezoekers de gelegenheid hebben om de lokale wijnen te proeven en te genieten van traditionele Kroatische muziek en dans.

Een andere populaire attractie in Primošten is het Raduča-strand, dat tot de mooiste stranden van Kroatië behoort. Het heeft fijn wit zand en kristalhelder water, en biedt allerlei watersportactiviteiten, zoals kajakken, windsurfen en jetskiën.

Kortom, Primošten is een prachtig stadje aan de Kroatische kust, ideaal voor een ontspannende vakantie met veel mogelijkheden om te genieten van de lokale cultuur, keuken en wijnen.

Split en Trogir (dag 8)

Split

Split is een havenstad gelegen op een klein schiereiland in de Adriatische Zee en is een belangrijke economische en toeristische stad.
Werven, fabrieken en een drukke haven bepalen het beeld van de moderne stad,
De oude stad echter is nog vol charme.
De geschiedenis van de stad ontstond in 295 n.Chr toen Diocletanus er zijn paleis liet bouwen. In de nadagen van het Romeinse Rijk veranderde het geleidelijk in een stad die toen Aspalathos heette. Onder de Byzantijnse heerschappij was Split een welvarende vrije stad. In 1205 kwam het onder Hongaarse heerschappij en in 1420 onder Venetiaans protectoraat.


In de bruisende en historische stad biedt de hoge Gouden Poort toegang tot het oude stadscentrum. Hier staat het standbeeld van de 10e-eeuwse bisschop Gregorius van Nin. Het verhaal gaat dat het wrijven over zijn grote teen geluk zou brengen. Neem dus maak het zekere voor het onzekere…

De grootste bezienswaardigheid in Split is het deels gerestaureerde paleis van de Romeinse keizer Diocletianus uit de 4e eeuw. Het is een van de grootste paleizen van het Romeinse rijk en vooral indrukwekkend vanwege de vier enorme toegangspoorten en de uitkijktorens die de grote afmetingen van het gebouw onderstrepen. 
Het paleis is nu opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en omvat een labyrint van straten, binnenplaatsen, gebouwen en ruïnes die het bewijs zijn van de rijke geschiedenis van de stad.

Paleis van Diocletianus

Het Paleis van Diocletianus  werd gebouwd aan het eind van de 3de eeuw  en wordt nog steeds bewoond door bijna 3000 mensen; u zou kunnen zeggen dat de stad zich in het paleis heeft gevestigd. Het paleis dat Diocletianus (±236-316 na C) liet bouwen, heeft een rechthoekig grondplan. Het ziet er van buiten meer uit als een fort. Het is in totaal ongeveer 35.000 m² groot en meet van oost naar west 215 meter en van noord naar zuid 181 meter. De muren zijn 2 meter dik en op het hoogste punt 26 meter hoog. Zestien verdedigingstorens moesten aanvallers buiten de deur houden. Het gehele paleis is opgetrokken uit de grijs-witte steen van Brač, uit Italiaans en Grieks marmer en uit bouwelementen die vanuit oude Egyptische tempels zijn meegevoerd.

Aan alle vier de kanten bezit het paleis van Diocletianus een toegangspoort.
De noordelijke poort heet de Gouden poort, de westelijke de Zilveren poort, de oostelijke de IJzeren poort en de zuidelijke zeepoort noemt men de Bronzen poort.
Op kunsthistorisch gebied verdient dit paleis een speciale vermelding. Het complex vertelt het verhaal van zeventien eeuwen bouwkunst, van het laat Romeinse Rijk over de Middeleeuwen tot de tijd van Napoleon.

De zuidelijke poort van het paleis is naar de Adriatische zee gericht. Achter deze poort lagen de keizerlijke appartementen: bezoekers kwamen immers altijd over zee. In de tijd van Diocletianus kwam de zee hier tot aan de paleismuren.

Traditionele Klapa-zangers vertonen hun a capella zangkunsten bij het paleis.

Paleis poorten

Gouden Poort

De Gouden poort was de hoofdingang van het paleis van Diocletianus. Hij was gericht naar Salona en is de indrukwekkendste van alle poorten, met torens en versieringen boven de rondbogen en op de voetstukken van de beelden. In de XI eeuw werd de gang tussen het paleis en de poort gesloten en veranderd in de Martinuskerk.

Zilveren Poort
Bronzen Poort

De Zilveren poort biedt aan de ene kant een markt: een heerlijke chaos van groente en fruit, zelfgemaakte kazen, hammen en gedroogde kruiden. Vanwege de open ruimte is dit ook de beste plek om het paleis van Diocletianus te overzien. De verschillende structuren van het complex zijn nog steeds te onderscheiden. De gangen van de schildwachten, op de muren, zijn deels toegankelijk. Tegenover de poort ligt het middeleeuwse Catharina-oratorium, dat door de dominicanen werd gebruikt toen zij hun eigen klooster aan het bouwen waren.
Het oratorium is bijna geheel verbouwd in de XVII eeuw en werd toen de Dominicuskerk.

De Bronzen poort is een poort zonder opsmuk en kijkt uit op de zee en de haven. Toch zit hij in de rijkste gevel van het paleis.

De IJzeren poort vormt het begin van de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Klokkenstoel, genoemd naar de oudste klokkentoren van de stad (1081).

Het plein van het volk vormt vanaf de 15de  eeuw het zaken- en bestuur- centrum.

De adel liet er prestigieuze gebouwen neerzetten, zoals het Venetiaans-gotische Cambipaleis en het Renaissancistische raadhuis uit de eerste helft van de 15de  eeuw.
Het heeft een loggia met drie bogen op de begane grond en een gotisch raam daarboven en herbergt nu het etnografische museum, met Dalmatische volkskunst.

Andere bezienswaardigheden in Split zijn:

Het Brace Radicplein. Dit middeleeuwse plein ligt bij de zuidwesthoek van het Paleis van Diocletianus.
De hoge Marina toren ( Hrvouva Kula ) is het enige restant van het grote kasteel dat de Venetianen in de tweede helft van de 15de eeuw, na de uiteindelijke verovering van Split, hier hebben gebouwd. 
De toren is achthoekig en ligt aan de zuidzijde v/h plein. Aan de noordzijde ligt het barokke Milesie paleis uit de 17de eeuw.

Midden op het plein staat een werk van Ivan Mestrovic, een monument voor Marko Marulic (1450-1524) de eerste schrijver en geleerde die in het Kroatisch schreef. Op het bronzen beeld is een inscriptie met verzen van de dichter Tin Uuvic te lezen. Galerie Mestrovic. In de vroege jaren dertig van de 20ste eeuw woonde Ivan Mestrovic in dit huis.
De beeldhouwer ontwierp zelf het gebouw dat moest dienen als woonhuis, studio en galerie. Zijn beelden staan binnen en buiten.
Onder de beelden van hout, marmer en brons bevinden zich o.a. Overeenstemming op afstand, Persephone, De Contemplatie, de ede en psyche.
Een gedeelte van het gebouw is nog intact als appartement van de beeldhouwer.

Trogir:

Ook de middeleeuwse havenstad Trogir, op een schiereiland, wordt tijdens de excursie aangedaan. De stad staat bol van de historische bouwwerken uit het Griekse, het Romeinse en het Venetiaanse tijdperk.
Verschillende periodes in de geschiedenis hebben hun sporen achter gelaten. Prehistorische overblijfselen, klassieke kunst, oude christelijke en oude Kroatische kunst zijn hier versmolten en zorgen voor een harmonie van vormen en inhoud. Het is een stadsmuseum en is het best bewaarde Romaans- Gotische complex in Centraal Europa.

De stad kwam in 1997  op de werelderfgoed lijst van de UNESCO. De stad is gesticht in de 3de eeuw v.Chr. door Griekse kolonisten onder de naam Tragorium.
In de Romeinse tijd ontwikkelde het zich onder de naam Tragorium Civium  Romanorum tot een belangrijke havenstad. In de 9de eeuw n. Chr. kwam het onder Kroatische overheersing.
In 1123 werd de stad veroverd en vrijwel geheel vernietigd door de Saracenen. De stad herstelde zich echter weer snel. In de 12de en 13de eeuw kwam het tot grote bloei.

In 1241 vond de Hongaarse koning Béla IV er zijn toevlucht toen hij werd opgejaagd door de Tataren. In 1420 kwam er een lange overheersing door de Venetianen.
In 1797 werd Trogir onderdeel van Oostenrijk- Hongarije. Deze periode duurde tot het uitbreken van WO I in 1918, echter met uitzondering van de Franse bezetting van 1806–1814. 

Na WO I ging Trogir deel uit maken van het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen dat toen werd opgericht.

Dit koninkrijk ging in 1929 Joegoslavië heten. Gedurende de jaren 1941 – 1944 was het Italiaans bezit, maar na WO II kwam het weer in bezit van Joegoslavië.

Sinds 1991 maakt de stad deel uit van Kroatië.

Bezienswaardigheden in Trogir:

Trogir heeft een historische centrum: ongeveer 10 kerken en verschillende 13de -eeuwse gebouwen, stadspoort en muren uit de 15de en 17 de eeuw en een 13de -eeuwse St. Jans kathedraal.
Het is een prachtige middeleeuwse stad gelegen aan de Adriatische Zee, op slechts 30 km ten westen van Split. Het staat bekend om zijn charmante smalle straatjes, mooie pleinen, kerken en paleizen, en is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het historische centrum van Trogir is een goed bewaard gebleven voorbeeld van middeleeuwse architectuur, met een mix van Renaissance, barok en gotische stijlen. Het belangrijkste monument in de stad is de St. Lawrence-kathedraal, gebouwd in de 13e eeuw, die een schat aan kunstwerken bevat, waaronder een prachtig bewaard gebleven houten deur.

Andere belangrijke bezienswaardigheden in Trogir zijn de Kamerlengo-toren, een middeleeuwse verdedigingstoren die uitkijkt over de haven, het Cipiko-paleis, een prachtig Renaissance-paleis dat nu dienst doet als museum, en de kleine St. Johannes-kerk, gelegen op het eiland Čiovo, dat verbonden is met Trogir door een brug.

De stad heeft ook vele gezellige restaurants, cafés en bars, waar u kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en wijnen, terwijl u geniet van het uitzicht op de Adriatische Zee. Trogir is ook een populaire bestemming voor watersportliefhebbers, met tal van activiteiten zoals snorkelen, duiken, zeilen en windsurfen.

Nationaal Park Krka (dag 10)

Het Nationaal Park Krka is een van de mooiste nationale parken van Kroatië en ligt in de regio Dalmatië, niet ver van de stad Šibenik. Het park is bekend om zijn prachtige watervallen en kristalheldere meren en rivieren, en is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een natuurlijke schoonheid.

Het belangrijkste kenmerk van het park is de rivier de Krka, die zich een weg baant door kloven en bossen en onderweg talloze watervallen vormt. De meest beroemde waterval in het park is Skradinski Buk, een spectaculaire trapsgewijze waterval die uitmondt in een groot meer. Bezoekers kunnen genieten van een wandeling langs de houten paden en bruggen die langs de watervallen lopen en genieten van het prachtige uitzicht op de natuurlijke omgeving.

Het park heeft ook vele historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder het etnografische museum in het dorpje Skradin, dat het leven en de cultuur van de lokale bevolking toont, en het klooster van Visovac, dat gelegen is op een klein eiland in de rivier de Krka. Hier kunt u genieten van het prachtige uitzicht op het park en de omliggende bergen.

Het Nationaal Park Krka is ook een geweldige bestemming voor actieve vakanties, zoals wandelen, fietsen en kajakken. Er zijn verschillende routes en paden beschikbaar voor wandelaars en fietsers, en kajaktochten bieden de mogelijkheid om de rivier en de watervallen van dichtbij te bekijken.

Kortom, het Nationaal Park Krka is een must-see bestemming voor natuurliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar een spectaculaire natuurlijke omgeving en culturele bezienswaardigheden. Het biedt een onvergetelijke ervaring voor alle bezoekers die de prachtige watervallen, meren en rivieren willen ontdekken.